MSCH za leden

A máme tu MSCH za leden. Ano já vím, mám asi tak měsíc zpoždění, ale to neva, ne? :) Už se nebudeme zdržovat a vrhneme se rovnou na to...

Přečtené knihy:

Za měsíc leden jsem přečetla 13 knih, z nichž jsem jednu četla dvakrát (takže jsem jich vlastně přečetla 14). Přibližný celkový počet stránek: 2750

1.) Zůstaň se mnou

Autorka: Gayle Forman, Počet stran:  183Zůstaň se mnou

Anotace: Talentovaná violoncellistka Mia si vždy myslela, že nejtěžším rozhodnutím jejího života bude volba, zda jít za hlasem svého srdce, jenž jí radí zůstat s Adamem, nebo se naplno věnovat druhé osudové lásce – hudbě –, protože to by znamenalo soustředit veškerou energii na studium na prestižní umělecké škole. Jednoho únorového rána se však všechno změní. Když se Mia po děsivé autonehodě probere, nic necítí. Vidí své mrtvé rodiče, těžce zraněného bratra – a nakonec samu sebe. Zatímco její tělo je v kómatu, ona sama může vidět a slyšet vše, co kolem děje. A najednou se musí rozhodovat, zda na tomto světě vlastně chce ještě zůstat, anebo zda o svůj život, který beztak visí na vlásku, bojovat přestane.

Hodnocení: 8,5/10

2.) Kam jsi oděšla

Autorka: Gayle Forman, Počet stran: 221Kam jsi odešla

Anotace: Od tragické nehody, kdy Mia navždy zmizela z Adamova života uplnuly tři roky.
Nyní každý z nich žije na opačném konci země. Miina hvězda na New Yorském Julliardu závratně stoupá a Adam díky novému statusu rockové hvězdy a slavné přítelkyni plní stránky Los Angelských bulvárů. Jednoho dne se však ocitne v New Yorku sám. Náhoda jej svede dohromady s Miou na jednu noc, která může změnit jejich životy. Jak prozkoumávají město, které se stalo Miiným novým domovem, vzpomínají na společnou minulost a otevřou své srdce nejen jeden druhému, ale i budoucnosti.

Hodnocení: 8,5/10

3.) Dobytí severního pólu (e-kniha)Dobytí severního pólu

Autoři: Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak, Počet stran: 74

Anotace: Cimrmanovo severské drama je uvedeno seminářem na téma objev arktického sněžného člověka, živé obrazy Járy Cimrmana aj.

Hodnocení: 8/10

4.) Kytice (re-reading;asi milióntý)Kytice

Autor: Karel Jaromír Erben, Počet stran: 160

Anotace: Kytice, stěžejní dílo Karla Jaromíra Erbena, je jedinou ucelenou sbírkou básní, kterou kdy slavný spisovatel vydal. Obsahuje třináct balad velmi silně ovlivněných slovanskou lidovou slovesností. Některé z nich byly inspirací i pro Antonína Dvořáka a sedm básní se stalo základem stejnojmenného filmu z roku 2000.

Hodnocení: 10/10

5.) Maminka (e-kniha)

Autor: Jaroslav Seifert, Počet stran: 75Maminka

Anotace: ositel Nobelovy ceny za literaturu napsal svou sbírku zpěvné intimní lyriky už jako zralý, zkušený a známý básník v roce 1954. Půvabné vzpomínky na dětský svět a na maminku, která dokázala udělat domov krásným, oslovily nejednu generaci. Prosté a jednoduché verše (např. Maminčina kytice, Mlýnek na kávu, Všední den, Dědečkův pohřeb, Vjí, Krabice na čaj, Domov... ) opěvují nejen dětství, ale především dobrotu, krásu, práci i únavu maminky a mluví ústy básníka za mnohé z nás.

Hodnocení: 9/10

6.) Klíč k určování kouzelných tvorů (re-reading;potřetí)

Autorka: Holly Black + Tony DiTerlizzi (ilustrátor), Počet stran: 118Klíč k určování kouzelných tvorů

Anotace: Tajemný starý dům, kam se přestěhovali sourozenci Graceovi s maminkou, vypadal jako "deset chatrčí nalepených jedna na druhé. Dům měl několik komínů a celou tu prapodivnost korunoval železný plůtek, který mu trůnil na střeše jako obzvlášť výstřední klobouk." V domě se začnou dít podivné věci. Dvojčata Jared a Simon a jejich starší sestra Mallory tuší, že tu nejsou sami. Potom Jared v podkrovní místnosti bez dveří, kam lze vstoupit jen pomocí výtahu na jídlo, objeví zatuchlý kufr s falešným dnem a v něm knihu se zažloutlými listy a s tajemným názvem: Klíč Arthura Spiderwicka k určování kouzelných tvorů kolem nás. Ano, jejich tušení se potvrdilo! Ve starém domě a jeho okolí se to hemží nejrůznějšími skřítky, šotky a dalšími nadpřirozenými bytostmi.

Hodnocení: 9/10

7.) Kvak a žbluňk jsou kamarádi (re-reading;asi milióntý)

Autor: Arnold Lobel, Počet stran: 136 Kvak a Žbluňk jsou kamarádi

Anotace: Úsměvné a hřejivé vyprávění o dvou kamarádech, zeleném žabákovi Kvakovi a hnědém ropušákovi Žbluňkovi potěšilo čtenáře nejen v zemi svého vzniku, ale i u nás (včetně dalších pokračování). Kdo by si tedy znovu rád nepřečetl o drobných příhodách a patáliích, které potkaly oba přátelé, když se na jaře probudili ze zimního spánku. Třeba právě o tom, jak hledali ztracený knoflík, jak se koupali v řece, jak pěstovali květiny či jak statečně utíkali před draky a obry. Prolínání fantazie s realitou umocňuje kouzlo této milé knížky, která je přímo stvořená pro začínající čtenáře.

Hodnocení: 10/10 (má kniha z dětství)

8.) S láskou Rosie

Autorka: Cecelia Ahern, Počet stran: 447S láskou Rosie

Anotace: Rosie a Alex spolu vyrůstali a chodili do školy a také při sobě stáli při všech dětských nezbednostech. V době, kdy objevují radosti dospívání, však zasáhne osud, který životy obou přátel rozdělí. Alex se s rodiči stěhuje z Dublinu do Bostonu, kde jeho otec dostal skvělou práci. Rosie zůstává doma a cítí se bez svého kamaráda opuštěná. Umíní si, že jakmile dokončí školu, odstěhuje se za Alexem. Těsně před odjezdem však její plány zmaří zpráva, která jí od základu změní život a připoutá ji na neurčito k rodnému Irsku. Přátelství Rosie a Alexe pokračuje, i když jsou oba mladí lidé odkázáni jen na dopisy, e-maily a telefonáty. Ani jeden z nich ale netuší, jestli jejich vztah dokáže přežít léta odloučení, obrovskou vzdálenost i nové známosti, které oba navazují. Rosie vzpomíná na jediný polibek, který si vyměnili, a hlavou se jí honí dohady, jestli už jejich kamarádství vlastně nepřerostlo v mnohem hlubší cit. Jenomže se zdá, jako by se celý svět spiknul proti nim. Jako by se už nikdy neměli setkat.

Hodnocení: 9,7/10

9.) České země za vlády Lucemburků (za leden dvakrát)

Autorka: Helena Mandelová, Počet stran: 64 České země za vlády Lucemburků

Anotace: Bohatě ilustrovaná kniha určená především mladším čtenářům se věnuje životu v českých zemích za vlády lucemburského rodu.

Hodnocení: 7,5/10

10.) Jiskra života

Autor: Erich Maria Remaque, Počet stran: 284

Anotace: Koncentrační tábor Mellern slouží jako odkladiště vězňů - převážně Židů, kteří v důsledku tělesné slabostJiskra životai již nejsou schopni žádné práce. V nelidských podmínkách, špíně a o hladu, navíc pod kuratelou bezcitných fašistických katanů tady na sklonku války "přežívá" dvanáct "veteránů", obklopených řadou nově příchozích zbídačelých kostlivců. Téměř všichni již ztratili svou osobnost, minulost a individuální lidské rysy, jejich ponížené lidství se omezuje jen na základní živočišné potřeby. Z vědomí si vytěsnili všechny city včetně nenávisti. Dodržují přísnou anonymitu - stali se pouhými vězeňskými čísly s koncentráčnickými mimikrami. Přesto se mezi nimi najdou i tací, kteří si dokázali zachovat své "já", jako lékař Berger, obchodník Lebenthal či bývalý novinář zvaný 509. Ti všichni se neúnavně snaží vězně, kteří ještě neztratili schopnost myslet, vyburcovat z letargie, pomoci jim přežít zdejší peklo a vykřesat v nich alespoň "jiskřičku naděje" a víru v nový život, jenž je už nadosah.

Hodnocení: 9,8/10

11.) Upírova fotografie

Autor: Kevin Emerson, Počet stran: 232 Upírova fotografie

Anotace: Co se stane, když vyfotografujete upíra? Emalii, tvrdohlavé holce s prapodivnou minulostí, se to podařilo. Úplnou náhodou vyfotila Olivera Nocturna a vůbec netušila, co tím všechno rozvíří. Oliver je totiž jiný než jeho krvežízniví upírští spolužáci, milující rodiče a jeho zákeřný starší bratr, který si nechává říkat Zlocius. Oliver je zkrátka o trochu víc člověkem než všichni ostatní. A to může být problém...
Upíři žijí mezi námi, mají svoje města, svoje školy a uzavřenou skrytou komunitu...

Hodnocení: 7,5/10

12.) Vražedný svit slunce

Autor: Kevin Emerson, Počet stran: 232 Vražedný svit slunce

Anotace: Nenechte si ujít strhující pokračování příběhů mladého upíra s tajuplným posláním! Oliver je přesvědčený, že ztratil své jediné dva opravdové kamarády, které kdy měl – Emalii a Deana. Ale Dean se náhle znovu objeví, sice stále mrtvý, ovšem teď je z něj zombie a očividně necítí žádnou zášť. Kdo přivedl Deana zpátky a proč? A co se děje s Emalií?

Hodnocení: 8/10

13.) Krevní pouta

Autor: Kevin Emerson, Počet stran: 229 Krevní pouta

Anotace: Nocturnovi mají namířeno na návštěvu svých příbuzných ze Starého světa, kteří žijí v podzemním upírském městě Morosia. Ale Oliver, Dean a Emalie mají na tuto cestu svůj vlastní plán. Trojice kamarádů je přesvědčena, že záhadná žena jménem Selene, jež žije v Morosii, by jim mohla pomoci zjistit pravdu o zmizení Emaliiny matky a Oliverově předurčení v upírském světě. A nesmějí ztratit ani okamžik – protože pokud zlověstné konsorcium Polosvětlo najde Selene jako první, všechny jejich odpovědi by mohli být navždy ty tam.
Další příběh Olivera Nocturna, jehož osud se zdá být temnější a temnější…

Hodnocení: 8,2/10

Rozečtené knihy:

1.) Lovec démonů

Autor: Kevin Emerson, Počet stran: 229

Anotace: Oliver a jeho bratr Zlocius k sobě nikdy neměli blízko, ale v poslední době se vztahy mezi nimi ještě zhoršoLovec démonůvaly.
Ovšem když je nalezen zavražděný člověk a stopy vedou k jaguárovi, který utekl ze zoo – a do nějž se kritické noci přímo před Oliverovýma očima vtělil jeho bratr – začíná se Oliver o Zlociuse bát. Vraždění pokračuje a Zlocius nechodí domů, a tak Oliver zahájí nebezpečné pátrání – pátrání, jež odhalí mnohé nečekané souvislosti… a při němž je v sázce víc, než je Oliver ochoten ztratit.

Hodnocení: 8,2/10

Koupené knihy:

Za měsíc leden mi do knihovničky přibylo celkem 26 knih.

1.) Čemu jsem věřila

Autorka: Huntley Fitzpatrick, Počet stran: 389

Anotace: Gwen Castleová si vždycky představovala, jak jednoho krásného dne opustí ostrov, na kterém vyrůstala. Ostrov, kde se mimo letní sezonu nic zajímavého neděje, kde potkává stále ty samé tváře a kde se nic neutají. Ovšem toto léto bude vše jinak, protože na ostrov přijíždí na letní brigádu Cassidy Somers, kluk, kterého Gwen nechtěla už nikdy vidět. Zatímco on je neuvěřitelně pohledný a pochází z bohaté rodiny, její rodiče se celý rok dřou, aby dokázali splatit účty za léčbu Gwenina bratra. Zdá se, že nemohou být odlišnější – navíc mezi nimi jako bouřkový mrak visí událost, která se stala na jaře a na niž by Gwen nejraději zapomněla. Ale společná brigáda a dlouhé léto dokáží zázraky.

2.) Trilogie Ledenda

Autorka: Marie Lu, Počet stran: 279, 343, 343

Anotace: Na území, kde se kdysi rozprostírala západní část Spojených států, se nyní nachází Republika – stát, který je v nikdy nekončící válce se svými sousedy. Patnáctiletá June se narodila v jedné z nejbohatších čtvrtí v Republice, je Legendazázračným dítětem a připravuje se na závratnou kariéru v nejvyšších vojenských kruzích. Stejně starý Day naproti tomu vyrůstal ve slumu a už ve svém mladém věku je nejhledanějším zločincem Republiky. Oba pocházejí z naprosto odlišných světů a zdá se, že neexistuje důvod, proč by se jejich cesty někdy měly zkřížit. Ovšem pouze do doby, než je zavražděn Metias, bratr Juny, a než se Day stává hlavním podezřelým. Rozpoutává se hra na kočku a myš, v níž se Day snaží ochránit svou rodinu a June pomstít smrt bratra. Ale při šokujícím zvratu událostí oba odhalí, co je ve skutečnosti postavilo proti sobě. Nyní nastává boj o holý život, boj o budoucnost lidstva, boj o skutečnou lidskou svobodu.

Anotace: une a Day přijíždějí do Las Vegas a nemyslitelné se stává skutečností – Elektor Primo umírá a vlády se ujímá jeho syn Anden. Republika se tak ocitá ještě o krok blíže absolutnímu chaosu. Day však ze všeho nejvíc Fenoméntouží zachránit svého malého bratra, a tak mu nezbyde nic jiného, než se spojit s Patrioty. Ti oběma slíbí pomoc, mají jen jednu malou podmínku – Day a June musí zabít nového vládce. Zdá se, že je to mimořádná šance, jak změnit vývoj celé republiky, jak vyjádřit vůli tak dlouho utiskovaného národa. Ale June si postupně uvědomí, že Anden není jako jeho despotický otec. Co když je jedinou šancí na nový začátek? Co když revoluce musí mít vyšší smysl než osobní pomstu? Co když se Patrioti mýlí?Šampion

Anotace: June a Day přinesli pro Republiky obrovskou oběť, ale nyní se jejich země ocitla na pokraji zániku. V okamžiku, kdy se vše schyluje k podepsání mírové dohody s odvěkým nepřítelem Koloniemi, se přihodí něco, co změní kola osudu a uvrhne celý národ do boje o holou existenci. A jestliže chtějí Day a June zachránit Republiku, musí obětovat to nejdrahocennější, co mají. Odhodlají se k další oběti, nebo se nakonec ukáže, že všechno je úplně jinak?

 

3.) Všechny malé zázraky

Autorka: Jennifer Niven, Počet stran: 352Všechny malé zázraky

Anotace: Strhující příběh o hledání a (ne)nalézání, o lidských předsudcích a první lásce.
Theodora Finche fascinuje smrt. Violet Markeyová zase žije pro budoucnost – těší se na den, kdy dokončí střední školu a bude moct opustit rodné městečko, které jí připomíná nedávnou tragickou smrt sestry. Když se ti dva potkají na římse školní zvonice, není ale docela jasné, kdo koho vlastně bude zachraňovat. Finch je obyčejný kluk, až na to, že trpí bipolární poruchou. Violet je obyčejná holka, až na to, že Finchovi přijde úplně neobyčejná. Ty dva svede dohromady školní projekt, jehož cílem je objevovat „krásy Indiany“, a oba při tom učiní zajímavé objevy...

 

4.) Sněží, sněžíSněží, sněží...

Autoři: John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle, Počet stran: 261

Anotace: Sníh o Vánocích je hezká věc, ale čeho je moc, toho je příliš. Taková sněhová bouře umí zamíchat i těmi nejlepšími plány – a když k tomu ještě připočtete čtrnáct roztleskávaček, jedno miniprase a keramickou vesničku pro elfy, bylo by na rozpletení všech těch zmatků v městečku Gracetown skoro zapotřebí nějakého anděla! Tři vánoční příběhy o tom, že ne vždycky je to, oč stojíte, taky to pravé...

 

5.) Sempre

Autorka: J. M. Darhower, Počet stran: 518

Anotace: edmnáctiletá Haven Antonelli nikdy nepoznala svobodu. Od malička vyrůstala v izolaci uprostřed pouště, kde spolu s matkou tvrdě pracovala a trpěla nelidským zacházením. Obě se staly oběťmi obchodu s lidmi organizovaného mafií. Jednoho dne se ale na farmě objeví doktor Vincent DeMarco a dává Haven šanci na nový život. Ta se musí rozhodnout – buď opustí matku a odejde s DeMarcem, nebo zemře.Sempre – Navěky
V doktorově domě v severokarolínském městečku Durante se Haven seznámí s jeho dvěma syny Dominicem a Carminem. Ti nikdy nepoznali nouzi a nic jim v životě nechybí – ovšem kromě matky, která záhadně zemřela. Carmine je výbušný, nezvladatelný mladý muž, kterému není nic svaté a odmítá jakoukoli odpovědnost. Láska k Haven ho ale změní a oba brzy musí přehodnonit všechno, čemu doposud věřili. Čím hlouběji se zaplétají do pavučiny lží a tajemství, tím víc zjišťují, že i přes zdánlivé rozdíly jsou si velmi podobní. Oba chtějí uniknout okolnímu nebezpečnému světu, jemuž vládnou moc a peníze, ale řetězec událostí, které se daly do pohybu už dávno před jejich narozením, ohrožuje jejich životní plány i samotnou existenci. Ve světě mafie jsou zrada a násilí všední součástí života, nic není zadarmo a slovo navěky – sempre dostává trpkou příchuť.

6.) Dívka ve vlaku

Autorka: Paula Hawkins, Počet stran: 327Dívka ve vlaku

Anotace: Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je kritikou označován za letošní Zmizelou. Potřebujete vědět víc? Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…

7.) Budoucnost

Autor: Dmitry Glukhovsky, Počet stran: 644Budoucnost

Anotace: Evropa v budoucnosti roku 2400. Od doby, co byla technickými prostředky poražena smrt, je celý kontinent přelidněný a změnil se v gigantickou megapolis tvořenou obytnými věžemi vypínajícími se vysoko do nebe. V těchto věžích panuje brutální řád: Rozmnožování je přísně reglementováno, za dítě se platí ztrátou vlastního života. Ale kdo ještě potřebuje děti, když může být věčně mladý a zdravý? Jan Nachtigall je příslušník zvláštní jednotky ministerstva bezpečnosti, která přísně bdí nad dodržováním zákonů o rozmnožování. Jejím úkolem je pátrat po ilegálních dětech a odhalovat nenahlášená těhotenství. Jednoho dne má Jan odstranit teroristu a jeho těhotnou přítelkyni. Naskytne se mu tak velká šance, aby prokázal svou věrnost a postoupil na kariérním žebříčku. Když ale se svou jednotkou vpadne do konspiračního bytu, proběhne všechno jinak, než původně zamýšlel. Terorista unikne – a zanedlouho je na útěku i Jan po boku mladé ženy. Je to počátek boje, ve kterém jde o budoucnost lidstva.

8.) Povídky + Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky

Autor: Edgar Allan Poe, Počet stran: 333, 237 Povídky

Anotace: Povídky Edgara Allana Poea v překladu Ladislava Šenkyříka a s ilustracemi Harryho Clarka.
Povídky: Dostaveníčko, Ligeia, Morella, Brýle, Smrtihlav, Stín - Podobenství, Mlčení - Bajka, Bon-Bon, Fakta o případu monsieura Valdemara, Vévoda De L'Omelette, Maelzelův Šachista, Arnheimské panství neboli Zahrada v krajině, Landorova vila, Jeruzalémská povídka, Proč ten malý Francous nosí ruku v pásce, Jak se píše do časopisu aneb Petr Tůdle, Filosofie nábytku, Kterak psáti článek pro Blackwood, V tísni, U konce s dechem, Literární život váženého pana Tenta Nonce.Jáma a kyvadlo a jiné povídky

Anotace: Titulní povídka Jáma a kyvadlo vypráví v první osobě příběh nevinného vězně, který je bezdůvodně španělskou inkvizicí podrobován těm nejkrutějším formám mučení, při kterých ale netrpí tolik jeho tělo, jako jeho psychika.

 

 

 

9.) Unboxing #1

10.) Unboxing #2

No, je toho docela dost. :)

Vaše _Myška_

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek